Producenci
Rodzaje noży, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni
Rodzaje noży, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Nie musisz być szefem kuchni, aby docenić możliwość skorzystania z różnych rodzajów noży podczas codziennych prac kuchennych. Wielość różnorodnych noży dostępnych na rynku sprawia, że możesz dobrać narzędzie odpowiednie do swoich potrzeb.

W tym artykule chcemy przedstawić się najważniejsze noże kuchenne do siekania, wykrawania, obierania itd.

Rodzaje noży przydatne w każdej kuchni

  • Nóż uniwersalny. Ten rodzaj noża jest niezbędny w każdym domu. Cechuje się stosunkowo wąskim ostrzem i jest wygodny podczas użytkowania. Nadaje się m.in. do obierania i krojenia warzyw i owoców, a także krojenia wędlin czy mięsa. Sprawdzi się podczas przygotowywania codziennych posiłków, więc koniecznie powinieneś mieć go zawsze pod ręką.
  • Nóż do chleba i pieczywa. Charakteryzuje się ostrzem z ząbkami. Pozwala precyzyjnie kroić chrupiące pieczywo, nie szarpiąc go i nie zgniatając miękkiego wnętrza.
  • Nóż do krojenia warzyw. Jest krótki, lekki i poręczny. Umożliwia krojenie i wydrążanie warzyw i owoców.
  • Nóż do obierania. Jego cechą charakterystyczną jest lekko zaokrąglone ostrze, które przypomina ptasi dziób. Pozwala na łatwe obieranie twardych i miękkich owoców i warzyw.
  • Nóż do mięsa i wędlin. Dostępny jest w wersji z ostrzem gładkim i ząbkowanym. Pozwala na precyzyjne porcjowanie mięsa i różnych rodzajów wędlin. Co więcej, pozwala on na łatwe cięcie i wykrawanie chrząstek oraz kości, radzi sobie również z włóknistą strukturą surowego mięsa.
  • Nóż do filetowania. Przyda się w kuchni każdego miłośnika ryb. Cechuje się wąskim, elastycznym i wyjątkowo giętkim ostrzem. To właśnie dzięki niemu można z łatwością filetować ryby. Bardzo dobrze radzi sobie również z oddzielaniem mięsa rybiego od ości. Doskonałym przykładem jest nóż do filetowania Fiskars.
  • Nóż do pomidorów. Ma długie, ząbkowane ostrze, dzięki czemu pozwala na łatwe cięcie pomidorów, nawet bardzo miękkich. Pozwala na bezproblemowe i estetyczne cięcie śliskiej skórki pomidora, dzięki czemu kawałki tego warzywa będą ładnie prezentować się na talerzyku czy kanapkach.
  • Noże do sera. Rodzajów noży do sera jest kilka. Warto wyróżnić dwa najważniejsze typy: do plasterkowania twardych serów (długi trzonek i lekko trójkątny kształt ostrza), do krojenia serów miękkich i pleśniowych (charakteryzują się otworami w klindze).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl